fbpx

Lever du i tillfrisknad eller är du aktiv i sjukdomen?

Hur vet jag att jag lever i tillfrisknande? Checka av ifall du gör det du ska – vilka verktyg använder du? Slarvar du med dem? Har du plockat bort några? Eller har du rent av motstånd till dem och går på vita knogar?

Att leva i tillfrisknande innebär att man som mat- och sockerberoende inte bara lever så man inte drogar på mat eller socker och nöjer sig med det. Alla beroendepersoner klarar av att avstå från sin ”drog” en period när man bestämmer sig/måste. Men sen börjar man igen och faller tillbaks i gamla drogmönster. Håller man på så fram och tillbaka hela tiden och är ”av” eller ”på” växelvis är man inte tillfrisknande – då har man inte blivit stabil än. Då behöver man backa bandet.

Hur ser ditt beteende ut? Beter du dig fortfarande som när du drogade? Ljuger, gömmer och smyger du eller bortförklarar, ursäktar, skjuter upp och ändrar utifrån vad reptilhjärnan får för infall?

Och hur är det med dina tankar och känslor? Är de stabila och i balans? Fortsätter du må urdåligt har du fortfarande obalanser du behöver ta itu med (konsekvenser av beroendet). Sånt tar tid och här är 12-stegsprogrammet och terapi i grupp med andra sockerberoende värdefulla verktyg, liksombiokemisk reparation och/eller hårmineralanalys.

Är du aktiv i ditt 12-stegsprogram så får det konsekvenser med tiden – både beteendemässigt, attitydmässigt och känslomässigt så du lever i sinnesro också när det stormar runt omkring dig. Det är belöningen för allt jobb du lagt ner. Och det är så värt det!

Vad saboterar tillfrisknandet och gör det svårare? Bl.a förnekelse, stress, perfektionism, viktfokusering, experimentera med maten och frångå matplanen, självömkan (offerkoftan), HALT, harm, avundsjuka, ilska (I AA säger man att ”ilska är en lyx vi inte har råd med”), biokemiska obalanser, isolering, oförmåga att be om hjälp och framför allt EGOT och en aktiv reptilhjärna som tagit över.  I risksituationer blir allt detta farligt…

Tillfrisknandet handlar sist och slutligen om att leva ett helt nytt liv med nya inställningar, nya intressen, nytt fokus (från att vara självcentrerad till att inse att man inte är världens centrum utan finns till för att tjäna andra)