fbpx

Läcker du?

Den som i många år har ätit en kost med mycket socker, spannmål och processade livsmedel skadar på sikt matsmältningen och tarmsystemet. Även andra faktorer såsom stress, antibiotika, växtgifter, toxiner och mediciner förstör och försvagar systemet. Risken för tarmläckage och matintoleranser ökar med tiden och konsekvenserna blir svårare och mer allvarliga ju längre tid man går utan behandling.

Om ens tarmhälsa är så försvagad att  det finns sprickor/läckage på tarmen kan osmälta proteiner från mat/dryck passera ut i blodbanan och buken via sprickorna. Immunförvaret som har till uppgift att skydda kroppens organ och celler mot farliga inkräktare ser detta som ett mycket allvarligt hot och reagerar omgående genom att kapsla in det osmälta proteinet med en skyddande inflammation som en slags sköld för att skona organen och cellerna. Dessa inkapslade proteiner cirkulerar sedan i kroppen utanför tarmsystemet – en del fäster vid muskler/leder/organ andra fastnar i njurarnas filter eftersom de inte kan passera ut i urinen. Immunförsvaret bildar IgA och/eller IgG antikroppar för just det inkapslade proteinet för att i framtiden komma ihåg att varje gång du äter detta livsmedel ska det hanteras som en inkräktare och fiende på alla vis, dvs. du får någon typ av intolerans/allergireaktion. Med tiden kan njurarnas filter bli fullt av osmälta fastklibbade proteiner vilket försämrar njurarnas funktion, muskler och leder blir stela och inflammerade och man kan få många olika problem. Symtomen man känner av att man har tarmläckage och inkapslade proteiner kan bl.a vara:

Svullen buk,

Snabb tarmtömning

Kronisk förstoppning

Återkommande migrän

Ledvärk

Illaluktande avföring

Nysningar efter maten

Hudutslag

Skrovlig/hes röst efter maten

Mag/tarm smärtor

Vätskesamlingar och svullna leder

Symtomen är olika för olika personer, ofta drabbas kroppens “svagaste länk”.  Det är långt ifrån alla symtom som märks direkt i samband med att man äter, vissa symtom kan kommar först efter flera dagar och då är det svårt att sätta fingret på vad det är man behöver undvika. Ledvärk och försvagade njurar kan det ta många år innan man märker av.

Eftersom varje livsmedel har en specifik proteinuppsättning kan man idag genom blodprov se vilka livsmedel immunförsvaret har bildat IgA och/eller IgG antikroppar för vilket blir en stor hjälp i återläkningsprocessen.

Alla med intoleransproblem har läckage på tarmen och behöver behandlas. Så länge man fortsätter att äta/dricka sådant som skadar tarmen eller som immunförsvaret redan skapat antikroppar för finns problemet kvar och kan bara bli värre.

På Arteget kan vi testa på upp till 112 olika vanliga livsmedel (Men vi testar inte krokodil eller kamelmjölk etc som vissa andra LAB tester kan erbjuda, vi väljer att testa på sådant som ofta förekommer på våra klienters tallrikar). Vi testar alltid på både IgA och IgG eftersom ett och samma livsmedel kan ha antikroppar för båda antikroppstyperna – att enbart testa på en antikropp kan ge ett resultat där man ser ut att tåla ett livsmedel men i verkligheten har man en stor mängd antikroppar på just den antikropp man inte testade, då kommer man inte att kunna läka ut problemet. När man vet vilka livsmedel man bär antikroppar mot och hur allvarlig intoleransen är kan man göra en återläkningsplan där man försöker få immunförsvaret att “glömma bort” känsligheten – parallellt med detta arbete arbetar man intensivt med att läka själva matsmältningssystemet, tarmen och läckagen samt att rensa kroppen från de osmälta proteiner som cirkulerar eller har fastnat utanför tarmen. Man kan säga att man “dammsugar” kroppen från skräpet och nedgraderar minnet på immunförsvaret. Det är också viktigt att man får en lindividuell läkningsplan som tar hänsyn till korsallergener, beroendesjukdomar och eventuella tarmsjukdomar som IBS, IBD etc. Efter en tid kan de flesta återinföra livsmedlen igen – men man behöver självklart fortsätta äta och leva så att man inte skapar nya läckage i tarmen – då är man snart tillbaka på ruta ett igen. På Arteget är vi specialutbildade att tolka intoleranstester och vi tar också hänsyn till andra viktiga hälsoparametrar när vi gör återläkningsplanen.

Om du tror att du har problem som beror på läckande tarm men inte vill/har möjlighet att göra en test kan du ändå försöka vara snäll mot tarmen genom att:

Ät inte samma livsmedel mer än max var 4:e dag.

Ta bort allt spannmål & socker (även sötningsmedel.

Ät  Arteget

Stötta matsmältningen med enzymer och bra probiotika.

Ta bort alla mejerier och ägg om du har ätit mycket av detta.

Drick benbuljong från KRAV/EKO uppfödda djur varje dag.