Surrogatfällan

Är du en surrogat-junkie? Letar du konstant efter hälsosam ersättning som liknar favoritdrogen? Då kan du få stor hjälp i ditt tillfrisknandet genom att läsa detta inlägg. Det är vanligt att den som är sockerberoende söker ersättning för sin primärdrog genom att försöka återskapa den med så kallat “tillåtna” livsmedel.

Vad är säker abstinent mat för sockerberoende?
Det går inte att svara exakt på det för det som triggar beroendesjukdomen ser olika ut för var och en. Arvsanlag och DNA avvikelser, vilken drog man har haft tillgång till, hur långt sjukdomen har eskalerat, hur de inre organen hunnit ta skada med mera är några faktorer som påverkar vad var och en klarar att äta. Gemensamt för alla sockerberoende är dock att allt som smakar sött eller består av snabbt blodsockerhöjande ingredienser behöver bort ur kosten. Sen behöver naturligt fett och protein av bra kvalitet tillsammans med stärkelsesnåla grönsaker vara en självklarhet i alla måltider.

Men hur kan det som är nyttigt och nästan utan kolhydrater trigga beroendet?
Den som har den fysiska sjukdomen sockerberoende har en avvikelse i hjärnans beroendecentrum som är extremt känsligt. När den som är sockerberoende äter eller dricker något som för icke beroendepersoner inte ger mer tillfredsställelse än “det var gott”  så KICKAR beroendehjärnan med 1000 gånger högre effekt – upplevelsen och tillfredsställelsen blir så hög att det blir som ett rus. Det blir en belöning för hjärnan som svarar med att skicka ut “må bra” hormoner och en känsla av lugn och frid…. men snart kräver hjärnan ny belöning…och igen… och igen…. och som med andra droger krävs mer och högre stimuli och till slut får den som är sjuk svårt att känna lugn och harmoni och kan då inte hantera varken stress eller annat i vardagen utan att stoppa sött i munnen.

Beroendehjärnan lär sig att känna igen drogen på långt håll, den är lyhörd och kan tillexempel även lära sig hur ljudet från ett visst karamellprassel låter.

Beroendehjärnan använder alla sinnen: Smak, hörsel, lukt och känsel för att identifiera drogen och så fort den får vittring sänder den ut info till kroppens organ som ska förbereda sig på sockerchocken och producera och sända ut bl.a insulin.

Beroendehjärnan är smart och listig MEN den vet INTE skillnad på surrogatprodukter och “drog-orginal”. Så om den får vittring på exempelvis sockerfria bakverk sänder den ut signaler till bukspottkörteln att det ska produceras och skickas ut insulin i blodet…. men eftersom det sockerfria bakverket inte höjer blodsockret kommer den som åt i stället att få ett väldigt lågt blodsocker.

Vad händer då? Jo, då blir man grinig och SÖTSUGEN för nu behöver ju blodsockret höjas….

Beroendehjärnan blir såklart riktigt sur av detta – grundlurad och har inte fått det som utlovades så nu signalerar den med all sin kraft: JAG ÄR HUNGRIG, JAG ÄR SUGEN, JAG MÅSTE HA NÅGOT GOTT…NU!!!!

Här behövs det en vilja av stål för att stå emot. Det kan gå en gång. Två gånger. Tre gånger…. Det kanske fungerar när det är en extra bra dag… när allt är på topp och inga motgångar finns. Men det ÄR att spela Rysk roulette.

På vår klinik möter vi hela tiden sockerberoende som gått i återfall och i 9 fall av 10 började det med att man släppte liiiiite på garden…. tyckte att man “hade kontroll”…. visste att “jag vet min gräns och vad jag tål” … tills en dag då surrogatmaten byttes ut till riktig drog på allvar och först i efterhand ser dom att dom gick i återfall långt innan de var medvetna om det själv…

Några av de vanligaste fällorna:

  • Frökex
  • LCHF/Paleo-bakverk med mandelmjöl, kokosmjöl, bönor, linser och fröer
  • LCHF/Paleo efterrätter som exvis smoothies, chia pudding, fruktsallad
  • Low carb pasta, bön/linspasta, Fiberhuskpasta
  • Sockerfritt gelatingodis
  • Hemgjord musli med nötter & frön
  • Vispad gräde med bär
  • Mat smaksatt med kryddor/smaker som påminner om efterrätter/bakverk, exvis: kanel, kardemumma, vanilj, kokos
  • En kombination av fett och salt exvis extrasaltat smör.

Det bästa för sockerberoende är att äta MAT som inte har varit drogmat eller mat som aldrig har varit intressant…

Kött, fisk, fågel, ägg som äts som kött, fisk, fågel, ägg med grönsaker och fett till.

Det gäller att komma tillbaka till (eller komma till för första gången) att mat är näring och energi för att orka/kunna LEVA – inte leva för att äta…

Ingela Jönsson, Kostrådgivare, hormonterapeut och tarmspecialist
VD, Arteget AB