Stopp i röret eller går det för snabbt igenom?

Många som lägger om kosten får problem med matsmältningen. Det handlar i regel inte om att man inte tål den nya maten, det är bara kroppen som inte hänger med i svängarna. Kroppen tillvänjer sig med tiden att smälta den mat vi vanligtvis äter. Om matintaget under lång tid har varit spannmål, gluten, socker, frukt etc är det just detta kroppen är programmerad för att bryta ner. Om det aldrig eller sällan dimper ner naturliga fetter eller helt kött tycker kroppen att det är resursslöseri på att tillverka enzymer och matsmälningsvätskor för detta. 
Såhär hjälper du kroppen att boota om till bättre förbränning:

Förstoppning
Förstoppning är ofta sammankopplat med saltsyrabrist. Kanske har du inte ätit så mycket animaliskt protein tidigare, eller kanske mest färsmat, burgare och korv som redan är finfördelat när det hamnar i magsäcken? Brist på PROTEASenzymer är också vanligt. Prova att ta en Betaic HCL  till måltider med mindre mängd/lättsmält protein och 2 st till större måltider med exvis helt kött. Har du ofta svullen mage och gaser i samband med måltid behöver du också extra enzymer som är extra bra på att bryta ner protein, välj en produkt med många olika proteasenzymer – exempelvis Enzym Complex som även hjälper till att spjälka fett och kolhydrater.
En god daglig rutin för den som lätt blir eller är förstoppad är att varje morgon på fastande mage dricka en stor mugg med så hett vatten som möjligt utan att bränna sig och utan att ha någonting annat i. Vänta sedan minst 20 minuter innan du äter eller dricker något. När det kommer ner naturellt vatten i magen kommer den nedre magmunnen att öppna sig ganska fort – det ännu varma vattnet når då tarmsystemet snabbt och kan hjälpa till att luckra upp avföring som har fastnat. 
Under dagen kan man tillföra extra fett lite då och då – gärna 1 msk kokosfett i varm dryck 2-3 ggr per dag – eller MCT-olja om man tål det. Tag också en bra probiotika som innehåller många stabila stammar – vi rekommenderar Dr. David Perlmutters specialprobiotika som finns för både män, kvinnor och personer med utmattningsproblem. Undvik alla mejerier.
Vid svåra tarmproblem där det är svårt att få de goda bakteriestammarna att överleva hjälper det ofta att stötta med extra tillskott på bra bakteriemat under en period.

Snabb tarmtömning
Vid för snabb tarmtömning har man i regel stor brist på matsmältningsenzymer och/eller brist på fettnedbrytande gallvätska och bukspott, Enzym Complex kan hjälpa bra även här. 
Om du tål det kan du också äta 1/2 dl skogsblåbär per dag. 
Var lite restriktiv med alltför fiberrika grönsaker och undvik fröer och nötter.
Tag också en bra probiotika som innehåller många stabila stammar – vi har probiotika för alla magar.

Observera att råden ovan är avsedda för dig som har problem med tillfällig förstoppning eller diarré i samband med en kostomläggning. Om ditt problem pågått under lång tid, om du har en diagnos på tarmsjukdom, blöder, har slem i avföringen eller annat större problem behöver du mer specifika personliga råd och man kan också behöva göra lite LAB tester för att fastställa tarmstatus gällande Candida, parasiter, matintoleranser mm som alltid påverkar tarmen och matsmältningen negativt. 
Vid svåra långvariga problem är det självklart viktigt att du går till läkare så man kan utesluta allvarliga sjukdomar som behöver behandlas av läkare.