fbpx

Den oglammiga sanningen om sockerberoende

Bakom dörren i det innersta rummet hos den som är beroende ser det allt annat än glammigt ut när sockeravgiftningen skall göras. Det kan vara svårt att förstå – för vi exponeras ständigt i sociala medier och på evenemang av personer som framställer sin egen resa mot sockerfrihet med en fantastisk dynamik i ett rosarött glitterskimmer som kan få vem som helst att se fram emot den sockerfria färden.

Men den sockerfria resan är i verkligheten allt annat än glamourös och enkel. En kvart i taget kan kännas som en evighet vissa dagar.
Om resan hade varit enkel skulle det inte funnits några mat- och sockerberoende personer kvar på denna jord! Det tar tid att tillfriskna och det sker stegvis. Och kräver mycket jobb. Skulle man fotografera den verkliga resan och lägga ut i sociala medier skulle det bli mer i svartvitt och i grått… 
Att glittra runt bland sockerfria surrogatmellis, efterrättsliknande frukostar och med ett stort leende på läpparna gå till gymmet före sina heltidsjobb, leka o pyssla med sina barn på fritiden, förbereda matlådor, göra storkok, blogga och förverkliga alla sina drömmar…. en efter en…utan pauser, ångestattacker eller missmod och tvivel tillhör inte det vanliga mönstret hos den som avgiftar sig eller lever och kämpar med att leva i tillfrisknad. Det är tuffare än så och kräver mer jobb och försakelser. 
Om man jämför sig med bilder man kan se i sociala medier kan man känna sig missmodig och allt annat än lyckad. 
Sjukdomen har också beteendekonsekvenser – till exempel att inte visa utåt hur det egentligen förhåller sig, att likt en fågel som håller på att dö burra upp sig till sitt vackraste jag för att ingen ska se sårbarheten och det dåliga måendet. Därför är det många influensers som utåt sett ser ut att må bra, fast de bakom sina inlägg har det mycket kämpigare och går på vita knogar.. Retuscherade bilder, besök hos frisör och makeup artister före fotograferingar gör också att det mesta ser bättre ut än det är i verkligheten. Så om det verkar för bra för att vara sant så är det oftast det…

Beroendesjukdomen har många negativa konsekvenser – allt ifrån depression, mag- och tarmproblematik, matallergier, sköldkörtelproblematik, utmattning, hormonella problem till allvarliga livshotande sjukdomar. Lösningarna på dessa problem är inte lätta och det finns fungerande metoder som sockerberoende inte kan använda för att just de kostrekommendationerna triggar pga. sitt kolhydratinnehåll. Men det är lätt att frestas att tro att en ny mirakelkur ska bli sista quick-fixen som ska lösa allt – så att man sen kan leva lycklig i alla sina dagar utan att behöva anstränga sig mer…

Det blir inte lättare av att vi påverkas av samhällets syn att man ska vara smal, hälsosam och lyckad på alla plan. För många sockerberoende innebär detta att man ser sig som misslyckad om man inte genast får allt detta så fort man slutat med socker. Det yttre blir viktigare än hur man mår inombords. Hellre smal och olycklig än lycklig med lite kilon kvar resonerar många… 
Som mat- eller sockerberoende är det vanligt att man ger upp ifall man inte går ner i vikt tillräckligt fort, som om det var det enda målet. Viktproblemet är för många viktigare än cancer, fettlever, diabetes, utbrändhet, depression, värk, tarmsjukdom, demens etc.

För att motivera sig att fortsätta är det viktigt att man kapitulerar och inser att man är maktlös inför drogen, man måste också ha VILLIGET att ändra på saker i livet, man måste vara beredd att GÖRA saker – inte bara läsa böcker, Googla fakta och lyssna på hälsopoddar. Kunskap är otroligt viktigt men ännu viktigare är det att bryta isoleringen, börja umgås på riktigt med likasinnade på möten och i stödgrupper eller privat, ta professionell behandling  så man får anpassad hjälp att läka just den egna biokemin, ta hjälp med att ställa in en perfekt matplan så hjärnan blir nöjd och sötsuget minimeras etc. Man måste också stoppa matfixeringen och sluta grotta ner sig i kokböcker, receptsidor och instaflöden som svämmar över av färgglada bilder på drogmat eller mat som kanske är nyttig men ändå ser ut som drogen. Beroendehjärnan vet inte skillnad på nyttiga ingredienser och onyttiga – den går på utseendet och reagerar därefter (med sötsug, rastlöshet och allt därtill för att påminna dig om att du måste fixa din drog). Ju mer du utsätter dig för bilder, dofter, konsistenser och miljöer som påminner dig om det du drogat på desto svårare blir det att sluta. Inte skulle väl en alkoholist sitta på Systembolagets hemsida och grotta ner sig i bilder på sprit och vinflaskor som friskåtgärd för att sluta dricka?
Man behöver fungerande praktiska lösningar på hur man ska klara av att hantera känslor, högtider, risksituationer, skam mm – tar man inte tag i alla bitar är man snart tillbaka på ruta ett igen.

Allt detta och mer därtill ingår i vår omfattande avancerade Sockerdetox. Läs mer om vad som ingår här.