



Om mat- och sockerberoende
Du är inte beroende bara för att du "gillar sött".
Att ha vad vi kallar ”mat- och sockerberoende” är inte synonymt med att gilla sötsaker, kolhydrater eller snacks. Människan har rent genetiskt den söta smaken som en favoritsmak och de flesta klarar utan problem av att äta något sött eller kolhydratrikt ibland utan att få några negativa konsekvenser.
En del personer har dock ett superaktivt och extra känsligt beroendecentrum i hjärnan som drar igång processer i kroppen liknande det som händer när en alkoholist dricker alkohol eller en spelmissbrukare spelar på casino. Reptilhjärnan tar över och logik och konsekvenstänk får stå åt sidan.
Den som har ett mat- och sockerberoende får stora och många negativa konsekvenser eftersom begäret efter sötsaker, snabba kolhydrater och triggande livsmedel eskalerar och ”tar över” precis som vid en beroendesjukdom. För att lugna beroendecentrum i hjärnan behöver man behandling med specialanpassad matplan, friskverktyg och stöd från andra som förstår och kan sjukdomen.
Tecken på mat- och sockerberoende
- Du äter mer sötsaker (eller kolhydratrika livsmedel som ex. bröd, pasta, ris, frukt) än du planerat.
- Du planerar i förväg hur, var och när du ska frossa i dina favoritgodsaker och äter dem när ingen annan ser – ofta i bilen eller när du är ensam hemma.
- Du ”håller stilen” och äter ”normalt” tillsammans med andra och frossar/överäter när du är ensam.
- Du ljuger och smyger med hur mycket och vad du äter.
- Du ersätter lagade måltider med sötsaker och mjölmat – gärna i kombination med fett och salt.
- Du blir mer och mer o-social – sitter hellre hemma och äter än umgås med folk.
Vad finns det för hjälp att få?
Eftersom mat- och sockerberoende inte är erkänt som en ”riktig” beroendesjukdom kan man inte få behandling via subventionerad sjukvård. Den behandling man kan få via ätstörningsenheter går ut på att man ska lära sig att äta ”lite av allt” – det fungerar inte, precis som att en alkoholist heller inte kan dricka ”lite av all sorts alkohol”.
Här på Arteget behandlar vi mat- och sockerberoende i privat regi efter Bitten Jonssons behandlingskoncept. Vi har även specialkompetens och gör avancerade individuellt anpassade matplaner samt avancerad biokemisk reparation.
Du hittar våra olika tjänster här.
Börja med Gratishjälpen!
Vilka konsekvenser ger ett obehandlat mat- och sockerberoende?
Efter många år av aktivt mat- och sockerberoende får man många och svåra negativa konsekvenser på hälsan. Den näringsfattiga och hårt processade ”kosten” ger inte bara näringsbrister utan påverkar även hormonbalans och balansen på signalsubstanser.
Några vanliga konsekvenser:
- Problem med matsmältningen och tarmen: IBS, svullen buk, gaser, matintoleranser, gallbesvär, reflux, magkatarr…
- Utmattningströtthet
- Sömnproblem
- Depression
- Ångest
- Hormonella obalanser