Läcker du?

Läcker du?

Den som i många år har ätit en kost med mycket socker, spannmål och processade livsmedel skadar på sikt matsmältningen och tarmsystemet. Även andra faktorer såsom stress, antibiotika, växtgifter, toxiner och mediciner förstör och försvagar systemet. Risken för tarmläckage och matintoleranser ökar m

Osötad och supersöt

Är du mat- eller sockerberoende eller vill undvika socker för hälsans skull? Då är det lätt att blicken dras till produkter i butikshyllan som stoltserar med texten ”Osötad”, ”Sockerfri”, ”Naturligt sötad” ”Naturlig” eller något annat som låter hälsosamt och sockerfritt.Detta är en av de största fä

Den oglammiga sanningen om sockerberoende

Bakom dörren i det innersta rummet hos den som är beroende ser det allt annat än glammigt ut när sockeravgiftningen skall göras. Det kan vara svårt att förstå – för vi exponeras ständigt i sociala medier och på evenemang av personer som framställer sin egen resa mot sockerfrihet med en fantastisk d

Bufféer & All-inclusive-resor – två fallgropar

Att resa, gå på restaurang och delta i event kan vara problematiskt för den som är mat- eller sockerberoende. Många väljer därför med förkärlek restauranger med bufféer eller event/resor där man själv ska plocka den mat som passar. Tanken från början är såklart att man då ska äta enbart det

Kostråd för Mat och sockerberoende

Som mat och sockerberoende behöver man ta bort livsmedel som höjer blodsockret fort och mycket. Man behöver också ta bort många tillsatser eftersom dessa kan trigga beroendehjärnan. Hur mycket kolhydrater var och en kan äta är individuellt. Mejerier/ost, nötter/frön går bort för många då det kan

Sockerfria husapoteket

Som tillsatskänslig och sockerberoende är det viktigt att ha ett ordentligt husapotek inom räckhåll när bacillerna attackerar. Den dag du ligger däckad i 39 graders feber med värsta förkylningen är du glad att du har förberett dig.  Även hälsokostpreparat innehåller socker, sötningsmedel oc

Behöver jag behandling?

Det är flera saker som gör det svårare för den som är mat- och sockerberoende att söka hjälp. För det första hindrar förnekelsen att man söker hjälp – man inser helt enkelt inte att man är sjuk utan letar frenetiskt efter olika metoder att hantera maten på – och då handlar det oftast om att gå ner

Lever du i tillfrisknad eller är du aktiv i sjukdomen?

Hur vet jag att jag lever i tillfrisknande? Checka av ifall du gör det du ska – vilka verktyg använder du? Slarvar du med dem? Har du plockat bort några? Eller har du rent av motstånd till dem och går på vita knogar? Att leva i tillfrisknande innebär att man som mat- och sockerberoende inte bara

Vilken diet passar för mat – eller sockerbereoende?

Personer som är mat- och sockerberoende behöver lära sig att äta icke-beroendeframkallande mat, utifrån sina individuella triggers och kolhydratkänslighet. Målet med kosten är att få näring, energi och slippa sug. Vi som arbetar seriöst med näringsmedicin ser till cellernas och organens samlade

Stopp i röret eller går det för snabbt igenom?

Många som lägger om kosten får problem med matsmältningen. Det handlar i regel inte om att man inte tål den nya maten, det är bara kroppen som inte hänger med i svängarna. Kroppen tillvänjer sig med tiden att smälta den mat vi vanligtvis äter. Om matintaget under lång tid har varit spannmål, gluten