fbpx

Fasta, extremdieta och mickla med matplanen

Beroendehjärnan söker kickar och gärna i form av mirakelkurer, extrema dieter eller experiment som utlovar viktnedgång, snabb energi och euforiska känslor. I stort sett alla mat- och sockerberoende personer har ett bagage fullastat med galna dieter, pulvermat, hälsobars, svält, kalori- och poängräkning, tvångsträning och kilometerlånga listor på allt som måste göras på ett visst sätt samt ett förråd fullt av allehanda ihopfällbara mirakelmaskiner från TV-shop som utlovat maxad viktnedgång med endast 5 minuters enkel träning per dag utan minsta lilla ansträngning. I hyllorna finns ett recept- och kokboksbibliotek stort nog att tillgodose landets alla caféer med recept på “hälsosam skitmat” och “nyttiga kakor” . Att pendla mellan olika typer av vegetariskt, rawfood, viktväktarna, Camebridge, GI, Paleo, LCHF mm är vanligt. Ibland är det fettsnålt, ibland fett så det sprutar ur öronen och lika ofta bara sallad för att sedan slå pendeln i motsatt riktning o testa bara kött… Stackars kropp! Den gör så gott den kan och försöker hänga med i svängarna och anpassa produktionen av matsmältningsenzymer, galla, bukspott, hormoner, signalsubstanser mm så det ska matcha vad som kommer in i matväg – alla organ jobbar på högtryck och i många fall skapas obalanser som ger negativa konsekvenser som sedan kan ta lång tid att återläka, om det ens går.
Av alla hemmets maskiner är i regel vågen den hushållsapparat som använts mest frekvent och trots att eventuella viktnedgångar slutligen alltid resulterat i viktuppgång med bonuseffekt fortsätter galenskaperna på repeat…det räcker med ett 2 meningar långt inlägg i ett flöde på Instagram från någon annan (som kanske inte ens är sockerberoende) som fått effekt med en “metod” så har reptilhjärnan tagit över allt konsekvensbedömande och cirkusen är igång igen….
Reptilhjärnan älskar dessa upptåg!!! Det ger spänning och dopamin och tron på en fungerande quickfix blir stark och drivande.
Att fortsätta leva i detta mönster ÄR att vara aktiv i sjukdomen – ÄVEN om det man äter/dricker/unnar sig ÄR “godkända” livsmedel.

En beroendeperson som jagar minuskilo kan lätt väga sig flera gånger per dag och ses ofta springa runt i huset med vågen under armen i jakt på den absolut perfekta mest fördelaktigt lutande golvyta som kan uppvisa en viktnedgång på ett halvt kilo mer jämfört med den vikt som visades en meter därifrån 5 sekunder tidigare… ibland krävs det stor skicklighet och balanssinne så fötterna hamnar på exakt rätt position på vågplattan – två cm åt fel håll kan sabotera viktnedgångs-lögnen direkt… den sjukt viktfokuserade uppfattar dock sig själv i regel som avslappnad “med koll” på situationen.

Personer med ett mat- och sockerberoende behöver bygga nya banor i hjärnan. Sluta med alla quickfix och lära sig att äta riktig mat lagad från grunden av riktiga råvaror av bra kvalitet. Att tugga sin måltid ger också bättre mättnad samt är en förutsättning för att kroppens produktion av matsmältningsenzymer ska fungera optimalt.
Att svälta, leva på smoothies, köra fasteprogram, hoppa över måltider, “spara” mat från en måltid till en annan, övermaximera ketoner i blodet kan lätt bli inkörsporten mot ett återfall. Både vi på Arteget och Bitten Jonsson har erfarenhet av att exempelvis fasta (alla varianter) i de flesta fall leder till återfall, speciellt om den som fastar inte har många års stabil abstinens eller är i en svajig period som även långtidsabstinenta kan vara (beroendesjukdomen går i skov). Detta ser vi gång på gång. Vi rekommenderar inte fasta – ett jämnt fördelat näringsintag i balans som inte höjer blodsockret är det optimala för sinnesro och återläkning för beroendepersoner. (Vad andra friska “normisar” eller icke stabilt abstinenta sockerberoende gör är ju inte intressant).
Den som inte känner behaglig mättnad, sinnesro och balans mellan måltiderna äter antingen inte drogfritt eller så är balansen på näringsämnena fel vid måltiderna som kanske inte är lagda med rätt mellanrum, är tillräckliga i antal eller storlek etc. Framförallt behöver den som är mat- och sockerberoende arbeta med friskverktyg så man kommer ut ur det destruktiva beteendet som aktiveras av drogen. Sjukdomen är fysisk och sitter i hjärnan, därför är det viktigt att läka och balansera fettsyrabalansen, laga matsmältningsfunktioner som är förstörda, balansera signalsubstanser och hormoner, boosta binjurar och sköldkörtel, arbeta med stress och känslohantering, lymfsystem och återfallsprevention med personlighetsutvecklande verktyg, skam och skuld hantering mm mm
Att enbart fokusera på maten ger inte långvarigt stabilt tillfrisknande – även om koständring är det första steg som alla måste ta.
På vår avancerade Sockerdetox ingår både personligt anpassad matplan, tarmutredning, uppstart på biokemisk reparation, hälsotester utöver många kunskapsföreläsningar om sjukdomen och friskverktygen man behöver.