fbpx

Bufféer & All-inclusive-resor – två fallgropar

Att resa, gå på restaurang och delta i event kan vara problematiskt för den som är mat- eller sockerberoende. Många väljer därför med förkärlek restauranger med bufféer eller event/resor där man själv ska plocka den mat som passar.

Tanken från början är såklart att man då ska äta enbart det som fungerar för sjukdomen och i rätt mängd efter den personliga matplanen. I teorin är ju detta koncept helt idealiskt…. men i praktiken något helt annat. VARNING VARNING!!! Väldigt många återfall tar sitt språng just på en buffé eller all-inclusive-resa. Fallgroparna ligger lika tätt som uppläggningsfaten är många och det är få beroendepersoner som klarar av att det är ”fri tillgång” på mat.

Att överäta är också ett sätt att mata beroendehjärnan med drog, även om det som stoppas i munnen är så kallat abstinent mat. Att hålla sjukdomen aktiv handlar även mycket om beteendet och förhållningssättet till maten – inte enbart om vilka ingredienser som fungerar.

Till bufféer används i regel billiga råvaror som ofta innehåller stora mängder konsistensgivare (stärkelser) och konserveringsmedel (socker). Salladsborden brukar bestå av en bas av de billigaste grönsakerna/konserverna där socker och fruktspad från konserverad frukt används flitigt i dressingar. Ekonomin måste gå ihop och man behöver också minimera riskerna för bakteriespridning så gott det går. Mjölmat, söta marinader, sämsta sortens processade fetter, inläggningar och kryddmixer varvas med färsrätter och korvar med låg kötthalt. Det hela brukar avslutas med ett dignande efterrättsbord i alla färger och konsistenser där socker i alla former trängs på faten.

Hela konceptet ”ät så mycket du vill och orkar” eller ”all mat ingår i priset” kan få den mest beslutsamma beroendehjärna att vackla. Bara synen av allt på faten sätter igång beroendehjärnan. Reptilhjärnan är snabb med sina argument som surrar i huvudet:

  • Idag kan du faktiskt unna dig lite extra
  • Det är ju bara semester en gång om året.
  • Men det är ju typ LCHF så det är ju bättre än vanligt.
  • Du har ju faktiskt betalat dyrt för det.
  • Det ingår ju i priset.
  • Det är inte farligt att äta extra så länge det är abstinent mat.
  • Alla andra ska inte behöva rätta sig efter dig – du får ta seden dit du kommer.
  • Du har inget val. 
  • Du förstör stämningen för alla andra om du ska börja krångla med maten.

Vårt råd är därför att välja matställen med a la carte meny – då är det enklare att få en måltid utan skräp. Studera menyn och be sedan att få XX protein tillagat utan kryddmix/marinad/glace med XX grönsaker kokt eller stekt med olja/smör. Såser på restaurang görs i regel på såsbas/smörbas (även bearnaise) som är lika dåliga som margariner och de reds i regel av med maizena såsredningsmjöl (som också innehåller vetegluten). Vitlökssmör/Persiljesmör görs i regel på sk. restaurangsmör (= margarin med smörarom tillsatt) så att ta med eget bra fett i form av olivolja, äkta smör eller kokosfett är en bra idé.

Om du ska resa är det en stor fördel att välja ett boende med eget kök – då har du full kontroll på vad maten innehåller och kan må bra och slappna av på semestern.

Om du ska på en privat tillställning där det inte går att synka mat som passar dig med värdfolket tar du med dig egen matlåda.