fbpx

Behöver jag behandling?

Det är flera saker som gör det svårare för den som är mat- och sockerberoende att söka hjälp. För det första hindrar förnekelsen att man söker hjälp – man inser helt enkelt inte att man är sjuk utan letar frenetiskt efter olika metoder att hantera maten på – och då handlar det oftast om att gå ner i vikt med olika dieter/piller/pulver. Man tror att det är ett viktproblem eller dålig karaktär. Detta försenar processen att komma i behandling. Man försöker själv, oftast väldigt länge.

En annan orsak till att man inte får hjälp med beroendet är att man inte kopplar ihop sitt dåliga mående med mat- och sockerberoende utan letar andra orsaker till en mängd symptom. Sjukhusrundan är igång och där är det ingen som frågar hur man äter. Då får man hjälp med konsekvenserna men inte med orsaken bakom.

Den tredje orsaken handlar om pengar. I början tycker man inte att det är så farligt att överäta socker och mat för det kostar ändå inte så mycket i sig – bara man kan kompenserar för viktuppgången på något sätt. En del ersätter ju dessutom riktig mat med socker- och mjöl-produkter så då märks det inte så mycket i budgeten. Det man inte räknar med är att näringsbristerna som blir mycket stora med tiden leder till att kropp och knopp inte fungerar optimalt. Ofta leder detta till bristande energi, sjukskrivningar mm. som i sin tur medför en sämre ekonomi. Med tiden drar man också på sig fler utlopp för beroendesjukdomen, t.ex. shopping och spel vilka också kostar pengar. Räknar man ihop den totala kostnaden för att vara aktiv i beroende blir siffran oftast sexsiffrig.

När sjukdomen som bara blir värre och värre med tiden gått mycket långt mår man så dåligt att man inte alltid orkar/klarar ta tag i problemet för det har då eskalerat så mycket att det är så mycket man ska ta itu med vilket känns övermäktigt. Ofta har man dessutom förstört sin ekonomi så det blir svårare av den anledningen.

Så när behöver jag behandling?

Svaret är enkelt – så fort som möjligt. Så fort jag misstänker att jag har mat- och sockerberoende behöver jag utreda det och sen se vilken behandling jag behöver. Ju snabbare jag kommer i behandling– desto färre konsekvenser har jag fått som jag måste ta i och desto billigare blir det.

Kom ihåg att mat- och sockerberoende är en livslång sjukdom när man fått den, men den går att behandla så man får en helt ny livskvalitet.