Publicerad

Vad betyder ARTEGET?

För oss betyder uttrycket Arteget att människor och djur bör äta och leva på ett sätt som är naturligt för dess ART.

Alla arter mår bäst om kost och livsstil anpassas till vad kroppen kan bryta ner, ta upp och använda till bra energi och utveckling. Exempelvis behöver en gris som är ett flockdjur få gå utomhus tillsammans med en lagom stor flock med tillgång till skugga, gjyttja, löv, gräs, rötter och insekter, sniglar fallfrukt etc för att må bra. Ett djur som föds upp på icke arteget foder med tillsatser, antibiotika och mediciner och inte får vistas utomhus och kunna röra sig fritt på ytor som ger utlopp för artens behov kommer att få obalanser i kroppen. Dessa obalanser förs sedan över i vår kropp om vi äter köttet/äggen/fisken.
Antibiotikan dödar våra goda tarmbakterier och skapar obalans i matsmältningsapparaten och vår fettsyraprofil påverkas negativt då Omega-6 fettsyrorna dominerar i köttet, fettet i köttet och fettet i äggulor får högt arakidonvärde vilket är inflammationsfrämjande. Att gå med konstanta inflammationer i leder och muskelfästen leder till värkproblematik. Många reumatiker har genom åren fått rådet att inte äta rött kött för att lindra värken – dessa råd hade inte varit nödvändiga om våra djur som går till slakt fått leva ett arteget liv den tid de lever.

Att djurhållningen blivit så dålig i modern tid är sorgligt, inte bara för vår hälsa utan framförallt för djuren. I Sverige har vi dock bättre djurhållning än i många andra länder, och vi ligger bland dom allra lägsta när det gäller antibiotikaanvändning (får enbart användas på konstaterat sjuka djur, ej i förebyggande syfte).

Men “arteget” är inte bara animaliskt protein – arteget är att äta den rena maten, den oprocessade utan massa tillsatser: rena råvaror utan innehållsförteckning som odlats så rent det går.

Vi förespråkar:

 • Ekologiskt odlade grönsaker
 • Ekologiskt odlade bär/frukt
 • Svensk utegris, KRAV-gris eller EKO-gris
 • Kött från svenska kor som är gräsuppfödda
 • Lamm & Får som fått gå på bete
 • Viltkött från djur som ej stödmatats
 • Vildfångad MSC certifierad fisk från exvis Nordatlanten eller Stilla havet
 • Vildfångade MSC certifierade skaldjur
 • Ägg från höns som får gå utomhus i gräs om dom vill, picka fröer, örter och insekter och sandbada
 • Svensk gårdskyckling som fått gå utomhus, KRAV/EKO kyckling, arteget uppfödda/vilda fåglar
 • Naturliga ekologiska fettkällor såsom kokosfett, olivolja, avokadoolja, ghee, mejerismör
 • Ekologiska (helst syrade) helfeta mejeriprodukter om man tål det

För att tarmslemhinnor inte ska bli förstörda och för att minimera risken för tarmläckage samt för att inte höja blodsockret snabbt och mycket väljer vi bort:

 • Spannmål, majs och soja
 • Socker och alla sötningsmedel
 • Modifierad stärkelse
 • Glutamat/smakförstärkare

Är närodlat bra?

Om det närodlade kommer från en bonde som odlar giftfritt/ekologiskt/KRAV är det toppenbra! Om det närodlade är besprutat med massa kemikalier stödjer du en bonde som sprider gift och föroreningar nära dig – då väljer vi gärna bort detta och köper ett arteget alternativ.
Om man har trädgård kan man odla grönsaker giftfritt själv, ja till och med i lägenhet kan man odla en del själv på balkongen eller i fönsterkarmen. DET kallar vi bra närodlat!

Hur noga måste man vara?

Vi brukar säga att varje arteget val du kan göra gör skillnad, sen är det ingen som kan göra allting 100% alltid. Det är mycket som påverkar hur vi måste välja, tillgång och ekonomi är två stora parametrar som är avgörande.

Vårt råd är att handla efter säsong. Man måste inte äta ekologiska jordgubbar i November eller ekologisk paprika i Januari.
Handla på extrapris. När det gäller animaliskt protein har många matvaruhus “halva-priset” på kort datum en viss dag i veckan och där kan man verkligen fynda.
Ekologiska kål och lökväxter är hälsosamma och finns nästan alltid till bra pris.

När vi äter rent och oprocessat kan vår kropp läka och ta upp näringen optimalt. Själv har jag lyckats återläka många skavanker i min kropp. År 2001 skadade jag ryggen allvarligt och blev förlamad från midjan och nedåt. Efter 6 års rehabilitering hade jag fortfarande stora neurologiska problem och kunde endast gå mycket korta sträckor med kryckor. Trots att jag fick höra att “nu har nervbanorna läkt så mycket det går, nu blir du inte bättre” kan jag idag arbeta heltid, gå utan kryckor, köra bil, cykla, simma och gå i trappor…. För mig finns det inte plats för processad onaturlig mat, min kropp har rätt till rätt bränsle!

Ingela Jönsson, Kostrådgivare, hormonterapeut och tarmspecialist
VD, Arteget AB