Matintoleranstest Klicka här för att göra ett gratis test på om du kan behöva en matintoleranstest.

Analyser via EU BioTek

Intoleranser är inte detsamma som allergi. Intoleranser är ofta långsamma reaktioner, och inte alltid så tydliga, till skillnad från allergi som visar sig snabbt och kan ge akuta allvarliga problem och som behöver tas om hand omgående. Reaktionerna kan komma upp till 3 dagar efter att man har ätit. Reaktionerna kan hålla i sig ett tag. Olyckligtvis har många en längtan efter just den mat de reagerar på, så de äter den ofta. 
Intoleransen uppstår när barriären mellan tarm och blod är nedsatt (ökad genomsläpplighet/läckage på tarmslemhinnan) samtidigt som att matrester inte bryts ned ordentligt i tarmen pga att matsmältningsapparaten inte fungerar optimalt. Läckage på tarmen kan bl.a uppstå pga av brist på matsmältningsvätskor och enzymer, överväxt av candidasvamp, miljögifter, antibiotika och hög konsumtion av socker och spannmål. När det finns en ökad genomsläpplighet i tarmslemhinnan kan bakterier, svampar, parasiter och deras gifter samt osmälta proteiner och fetter passera från tarmen rakt in i blodbanan. Blodet transporterar sedan dessa "inkräktare" genom hela kroppen och de kan fästa varsomhelst, exempelvis fastna i njurarnas filter och försämra dess kapacitet eller fästa i en led och ge grogrund för ledsjukdom. Genom en matintoleranstest kan vi se vilka proteiner immunförsvaret reagerat på, därefter kan vi göra en individuell. Vi tittar självklart även på fler faktorer än de som framgår i analysen och gör en plan för kost och livsstilsförändringar som i kombination med läkande kosttillskott hjälper kroppen att återhämta sig. Om du har ett sockerberoende eller är gastric bypass opererad får du en anpassad ordination som tar hänsyn till det. För att få goda resultat måste man aktivt arbeta med orsaken till att problemen en gång uppstod så detta inte händer igen när kroppen har återläkt. På sikt kommer du att kunna återinföra en del eller alla livsmedel du fick utesluta.

 

Lite om några viktiga antikroppar.
Kroppen har olika antikroppar. De som oftast blir associerade med matallergi och matintolerans heter IgE, IgA och IgG. 
IgE reagerar fort och leder snabbt till symtom som rinnande näsa, andningsbesvär och hudutslag/klåda, här pratar vi allergier – när vården testar för allergier är det oftast IgE tester som görs. 
IgG reagerar däremot väldigt långsamt, symtomen kan ta upp till tre veckor för att utvecklas och är svår att sammankoppla med det som faktiskt utlöste reaktionen. 
IgA reagerar ofta snabbt med symtom främst på kroppens slemhinnor. Slemhinnorna finns bland annat i näsan, svalget, luftvägarna och mag-tarmkanalen. Ett exempel på en snabb IgA reaktion är att behöva tömma tarmen akut i samband med en måltid. 

 

 När ska man inte göra en matintoleranstest?

  • Vid kemoterapibehandling
  • Vid behandling med kortikosteroider (ska ha varit 6 månader utan vid injektioner och tabletter och en månad utan  vid inhalator /salva)
  • Vid intag av NSAID exvis IPREN preparat (1 månad utan)
  • Vid användande av allergimedicin ÄVEN RECEPTFRITT (minst 14 dagar utan)
  • Vid behandling av läkemedel som används för transplantation för att förhindra immunsystemet från att avvisa
  • Samtidigt som en detox där destillerat vatten ingår. (minst 1 vecka utan)

Kostnad för vårt arbete med kartläggning, terapeutsamtal och ordination ingår.

Kompletterande tester och uppföljning

Arteget AB har genomgått utbildning och är certifierade att få sälja och arbeta med EU Bioteks analyser.

Våra tester ersätter inte undersökningar hos läkare men kan vara en bra kompletterande utredning. 
Kontrollera alltid med din läkare att det inte föreligger något allvarligt sjukdomstillstånd bakom dina krämpor, som kräver medicinsk behandling.